Guru Bhagvan a Navagraha, a kilenc legfőbb égi energia egyike a hindu asztrológiában.

Dakshinamürti Siva egy megjelenési formája, mint guru, tanító, aki az összes tudást a legmagasabb szinten tudja. Siva ebben a megszemélyesülésében a legfelsőbb és egyedülálló figyelem, megértés és tudás jelképezője. Ő a jóga, zene és bölcsesség tanítója. A tudás, a teljes és eredményes meditáció istene.
Dakshinamürti neve szanszkrit nyelven a következőt jelenti: „aki mindig dél felé fordul”. Dél a halál és a változás iránya. Az összes Siva templom déli részén van egy dél felé forduló Dakshinamürti szobor. Talán ő az egyetlen hindu istenség, aki mindig dél felé néz.

A guru jelentése tanító. Dakshinamürti a legmagasabb szintű guru. A tudás megtestesítője, a tudatlanság elpusztítója. A tudatlanság a jellemző ábrázolásmódjainál démoni formában jelenik meg, amit éppen a lábával tapos szét. Az indiai hét ötödik napja, azaz a mi rendszerünkben a csütörtök a Jupiter, azaz a Guru napja. Csütörtökön érdemes új tanulmányokba vágni. Ha ez a csütörtök egy teliholdas estére esik, a szertartások hatása megsokszorozódik.

A Guru, azaz a Jupiter bolygó kedvezőtlen állása számos problémát okozhat. Bőrproblémák, arthritis, szív- és keringési rendellenességek, aggódás, nyugtalanság.

Javasolt mantra: Om Shri Gurave Namaha

 
A kiejtéséhez az alábbi videó nyújt segítséget: